donderdag 24 mei 2012

Wit met oranje

Gister naar een inspirerende bijeenkomst geweest van Kenniscirkel Mediawijsheid in de bibliotheek van Alkmaar (op twitter: #kcmw2012). Deze keer ging de kenniscirkel over de publieksfunctie van de bibliotheek in mediawijsheid. Wat gebeurt er binnen en buiten bibliotheken op het gebied van mediawijze cursussen en workshops? Is er veel overlap en ruimte voor samenwerking?

Diverse collega's lieten zien waar ze in hun bibliotheek mee bezig zijn. Zo zijn er een bibliotheken, bijvoorbeeld Katwijk en Oss, die de cursus Klik en Tik aanbieden, waarin de mensen leren over internet, google en sociale media. De bibliotheek Zuid-Holland Zuid Oost heeft sociale media gekoppeld aan het thema van de boekenweek: Virtuele Vriendschappen. Met een speciaal gemaakte prezi maken zij de wereld van sociale media en virtuele vriendschappen zichtbaar.

Veel bibliotheken hebben een mediabar, ook De Bibliotheek waar ik werk. Hier kun je rustig kennismaken met de diverse media.

Bibliotheek Hoekse Waard organiseert ontmoetingen en kennisuitwisseling in het iPadcafé.

Bibliotheek Kennemerwaard heeft met succes de 7 Dingencursus aangeboden. De deelnemers gaan zelf aan de slag om dingen als twitter, sociale media, google, foto en video op internet te ontdekken. De bibliotheek begeleidt hen daarbij.

Na de pauze, met daarin een wandelingetje rondom de Grote Kerk, werden we meegenomen naar de presentatie van Libelle Academy: Nieuwe vaardigheden leren. Jezelf ontwikkelen. Ongekende talenten ontdekken. Libelle Academy maakt het mogelijk met workshops (leerruimtes zijn allemaal wit met roze !!! ingericht), cursussen en online leren. En daar bereikt Libelle een heel groot publiek mee.

Ook bij de HEMA is veel mogelijk qua online leren. Laagdrempelig en veel onderwerpen en in zo'n rustig tempo dat je alle tijd hebt.

Kortom: zoveel mogelijkheden, zoveel ideëen. Waarom voeren we dit niet met z'n allen uit? Dan is het voor kleine bibliotheken ook mogelijk iets dergelijks te doen: veel online, tijdens de uitleenuren, het concept wordt goed ontwikkeld en ligt dan klaar om mee te werken. En voor de bibliotheek kiezen we dan natuurlijk voor oranje, wit en grijs !! Dé kleuren van bibliotheek.nl. Begin maar vast met het maken van een moodboard, hier een voorbeeld:

Geen opmerkingen: