zondag 17 april 2011

Fake or real


Internetten.... wie doet het niet? Ik vind het erg leuk om op internet bezig te zijn.
Dat plezier probeer ik ook over te dragen tijdens onze mediawijsheid-lessen in de bibliotheek.
Reclame.... te veel (vaak). In de krant, in tijdschriften, op tv, op internet.
Wat moet je ermee en is het allemaal waar?

Wij - mijn collega's en ik van De Bibliotheek - ontvangen groepen 7 van de basisschool en doen ons programma mediawijsheid met ze.
Daarin vertellen we over de leuke kanten van internet, maar ook over de minder leuke kanten. We proberen de leerlingen vooral bewust te maken van wat je wel en niet kunt doen op internet. Bijna iedereen heeft wel een Hyvespagina, maar vertel je daar alles op? Wat type je wel en wat juist niet?
Allerlei onderwerpen die met mediawijsheid te maken hebben kun je ook bekijken op de mediawijsheid-portaal van wikikids.

Tijdens de les in de bibliotheek vertellen we ook over reclame en over feiten en meningen. De kinderen krijgen de opdracht om een artikel in een tijdschrift te zoeken dat een feit is en éé die een mening geeft. Soms is het best moeilijk om het verschil te zien. Dat levert een discussie op en dat is precies wat we willen bereiken. Namelijk kritisch kijken naar media en er bewust mee omgaan.

Daarnaast bekijken we in de les de setjes van het memoryspel Fake or Real en de kinderen gaan vertellen wat de verschillen zijn en of ze echt zijn of niet.
Wil je ook eens kijken of jij ook nep van echt kunt onderscheiden?
Speel dan eens deze game. Zoek de setjes van Fake or Real bij elkaar en als je een set gevonden hebt, verschijnt er een uitleg (in het Engels). Veel plezier en succes!

Geen opmerkingen: