zondag 16 januari 2011

Don Quijote


In 1605 verscheen het eerste deel van de "Don Quichote" van Miguel de Cervantes Saavedra.
Het tweede deel verscheen tien jaar later.
Het verhaal van de zich een ridder wanende Don Quijote, die samen met Sancho Ponza een trektocht vol avonturen maakt, is inmiddels wereldberoemd geworden.
Wie was Mituel de Cervantes Saavedra? Lees het in het Spaans of in het Nederlands.

"Kijk eens goed, heer", antwoordde Sancho. "Wat zich daar vertoont, zijn geen reuzen, maar windmolens; en wat bij hen op armen lijkt zijn wieken, die, door de wind rond gedraaid, de molensteen in beweging brengen."

"Ik zie wel," antwoordde Don Quichote, "dat je nog niet veel van de wereld afweet. Reuzen zijn het, en indien je bang bent, ga dan opzij en bid, terwijl ik mij met hen in een vreselijke en ongelijke strijd ga begeven".


In de middeleeuwen werden er in Europa veel boeken gelezen over ridders die erop uittrokken om ongelukkigen, armen en verdrukten te helpen, meisjes en vrouwen te beschermen en veel avonturen te beleven. Deze boeken heetten ridderromans en stonden vol met allerlei dwaze verhalen, waarvan niks te leren viel.
Karel V had het lezen van ridderromans al verbode,n maar zonder resultaat. Toen bedacht Miguel de Cervantes, een Spaans edelman, om het dwaaste van alle dwaze ridderverhalen te schrijven. Zijn doel daarbij was om afschuw te wekken tegen de ridderromans. En dat is hem gelukt, want na de verschijning van Don Quichotte is er geen enkele ridderroman meer verschenen. Don Quichotte verscheen in 1605 en wordt nu nog steeds gelezen.
Ik ben wel begonnen het boek te lezen, maar heb het (nog) niet uitgelezen... Een combinatie van tijdgebrek en andere bezigheden.

Er bestaat een Donald Duck met een eigen versie van het verhaal.

1 opmerking:

Marissa Tamayo zei

het boek van Cervantes is inspirerend en zet men aan het denken.