maandag 20 januari 2014

De bibliotheek in Arequipa

Als je zelf in een bibliotheek werkt, ben je altijd wel nieuwsgierig hoe het in een andere bibliotheek is. Helemaal als het in het buitenland is.

Deze week ben ik in Arequipa in Perú.
Arequipa is de stad waar Nobelprijswinnaar voor de literatuur 2010 schrijver Mario Vargas Llosa geboren is en gewoond heeft. Ik ben ooit begonnen in zijn boek El sueño del Celta, maar de Spaanstalige literatuur is best moeilijk voor mij. Toch hoop ik uit te kunnen lezen. Lees hier waar het boek over gaat. Pas op, want deze tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hieronder een foto de entree van de bibliotheek. In deze ruimte kan je lekker op de bank of in een fauteuil zitten lezen.

Er heerste stilte. Ik vroeg fluisterend aan de bibliothecaresse of ik een foto mocht maken. En ze schakelde gelijk een lezer in om mij op de foto te zetten. Mét het schilderij van de beroemde schrijver. In de kasten links en rechts staan meerdere boeken van hem, die geleend kunnen worden. Hier heb ik mijn tas nog om, maar ik begreep later dat het de bedoeling was om je tas in een kluisje weg te bergen. Anders mag je diverse ruimtes niet in.  
Er was een hele mooie kast met taal-boeken; alleen niet iets met Nederlands... 
Met een andere bibliothecaresse heb ik een gesprek gehad over de bibliotheek. Ze vond het erg leuk om te horen dat ik ook in een bibliotheek werk. 


Op de binnenplaats van de bibliotheek staat deze stoel.

Op de stoel staat: De stoel van de vrede. Bedankt voor uw bezoek. Deze stoel staat op een binnenplaatsje met een fontein. Er is zon, er staan bankjes. Wát een plek! 


Ik vond het bijzonder om deze bibliotheek kunnen bekijken. Er zijn meerdere verdiepingen en diverse zalen met computers. En met boeken uiteraard. Alles keurig, recht, rustig en verzorgd. Er is een speciale ruimte om de krant te kunnen lezen. 


Alle boeken van Mario Vargas Llosa hebben een ereplek in de bibliotheek in Arequipa. Zie op de foto hierboven een hoekje van de daarvoor speciaal ingerichte ruimte. 


Ik merk dat de Peruanen trots zijn op hun schrijver. En terecht.

Op de video hieronder zie je het bezoek van Vargas Llosa aan de bibliotheek in Arequipa in 2011.
Het in dit filmpje onthulde schilderij heb ik ook gezien. Het hangt in het Museu Histórico Municipal in het gedeelte dat over Arequipa gaat, 1 opmerking:

Marissa Tamayo zei

Leuk post Erna... over mijn landgenoot, Mario Vargas Llosa. Bedankt,