maandag 15 september 2008

Ding 9 Mijn visie op web 2.0 anno heden


Wie ben ik? Nog maar net begonnen met de 23-dingen-cursus….De meeste dingen tot nu toe waren wel bij mij bekend, maar toch tot op zekere hoogte. Nu wordt er veel meer duidelijk en dat is heel plezierig.Ik zou er veel meer tijd in willen steken.
Wat ik al heel lang zou willen is photoshop toepassen voor werk in de bibliotheek.Denk aan affiches, materiaal voor website, te gebruiken in powerpoints, diverse attenties op papier of digitaal. Foto’s online bewerken vind ik zeker een optie/alternatief.

Een weblog inzetten lijkt me leuk om intern te doen. Zoals wij nu bezig zijn, zie je toch veel van elkaar. En dat kan ook beroepsmatig. Ons groepje heeft al ideeën op het gebied van jeugdwerk. Over het inzetten van een weblog extern, moet ik nog nadenken. Misschien is een externe weblog veel te klein voor een hele bibliotheek…..

RSS vind ik een must voor onze website. Het liefst ook nog aparte voor de diverse activiteiten/pagina’s. Vandaag heb ik geleerd wat een dieplink is. We hadden dit nodig om links aan de digitale nieuwsbrief toe te voegen. Alles heeft met het ontsluiten van informatie te maken. En dat is precies wat een bibliotheek wil doen.

Dat anderen informatie kunnen toevoegen lijkt me prima; zolang je zelf maar de redacteur blijft.

Al met al vind ik deze cursus heel zinnig, leerzaam, inspirerend en vooral ook heel erg leuk.

5 opmerkingen:

Unknown zei

"Misschien is een externe weblog veel te klein voor een hele bibliotheek…"
Kun je me eens uitleggen hoe je dit bedoelt?

Unknown zei

Goeie ideeën Ern@zone.

Waarom vind je het belangrijk dat jij de redacteur bent van wat de gebruikers toevoegen? Is dat de bibliothecaris in je en wil je betrouwbare informatie bieden of ben je bang dat het misbruikt wordt?

Je bent enthousiast en dat is te merken ook. Ga zo door, er komt nog veel moois te ontdekken aan.

ern@zone zei

Ik denk dat op een externe weblog van een bibliotheek veel reacties binnenkomen. Tenminste, als het een succes is. Misschien wel zoveel dat het niet meer bij te houden is.
Dan wordt het onoverzichtelijk, lijkt me.

ern@zone zei

Als het mijn weblog zou zijn, zou ik hem inderdaad betrouwbaar en mooi willen laten zijn.
Of ik zou hem bij het onderwerp willen laten, dat ik zelf voor ogen heb. Dat zou ik dan ook zelf graag willen controleren.

Unknown zei

Ik wil je niet ontmoedigen, maar het aantal reacties op soortgelijke sites zal best wel meevallen. Hoeveel gebruikers heb je, hoeveel zullen je blog lezen en hoeveel zullen reageren. Mensen die reageren vormen een minderheid van de mensen die een blog lezen. Misschien is het aardig om eens de weblogs van collegabibliotheken te zoeken en te kijken hoe actief zij zijn en hoeveel reacties zij krijgen.
Deze wiki is een mooi startpunt.

Wanneer je de reacties modereert en de ongevallige reacties in de prullenbak gooit, zal de betreffende reageerder dan nog een keer moeite doen?